Wanneer je uiterlijk niet meer je drijfveer is en je andere geweldige dingen aan jezelf hebt ontdekt, heb je voeding niet meer nodig om je goed te voelen. Per dag ga je veel meer tijd besteden aan andere aspecten in het leven en krijgt voeding automatisch veel minder aandacht.

Om je zelfvertrouwen over je uiterlijk op te krikken, moet je wel weten waar je onzekerheden vandaan komen. Als personal trainer volgde ik een heleboel #fitgirls op Instagram. Door goede belichting, bepaalde poses en photoshop kreeg ik een onrealistisch ideaalbeeld van hoe het lichaam eruit zou moeten zien. Als trainer voelde ik me zeer verantwoordelijk als “goede voorbeeld” en had ik zelf bepaald dat ik dan ook aan dat ideaalbeeld moest voldoen. Een beeld dat niet echt is, maar photoshop, belichting en poseren.

Dit versterkte mijn verstoorde relatie met voeding, omdat ik keihard ging diëten tot ik het niet meer volhield en eindigde met een vreetbui en een nog slechter zelfbeeld. Mijn schuldgevoel nam binnen een dag of twee weer de overhand en strafte mezelf met nog meer diëten. Zo begon een nieuwe cycle. Terwijl de #fitgirls zich in het zweet werkten, voelde ik me schuldig als ik op de bank televisie lag te kijken omdat ik gewoon géén energie had. Ik sleepte mezelf naar de sportschool, ook al had ik geen zin en energie. Zo ging ik door tot ik weer in een vreetbui terecht kwam en steeds meer blessures opliep. Ik wilde echt nooit meer een vreetbui

Gelukkig ben ik daar nu van hersteld. Om te herstellen, moest ik wel een aantal stappen ondernemen.

1 verander je perceptie

Nee, de wereld is niet gevuld met flawless, strakke, gespierde mensen die alleen maar lachen en trainen. Dat weet je wel, dat geloof ik ook. Maar onbewust geloven we zeker dat dit de wereld is, als we de hele dag alleen maar scrollend zulke mensen tegen komen.

Stap 1: ontvolg alle #fitgirls en dieetpagina’s
Zo wordt je niet meer geconfronteerd met je eigen onzekerheden en heb je eindelijk de rust en ruimte om te herstellen van dit verpeste ideaalbeeld. Ook wordt je er niet meer constant aan herinnerd dat je zou moeten afvallen en hoe slecht sommige producten wel niet zijn. Geen enkel product is slecht. Label je een product als slecht, dan wil je het alleen maar liever eten. Gewoon doen!

Stap 2: volg #bodypositivity #intuitiveeatinng #nondiet
Volg op social media accounts die jouw nieuwe ideaalbeeld voeden. Het is gebleken dat het kijken naar foto’s waarop iemand van jouw eigen postuur of groter te zien is, je zelfvertrouwen vergroot. Een mooi voorbeeld vind ik Chessie King. Ik volg haar op Instagram en zij is niet bang om haar cellulitis te laten zien. Ondanks de rollen en cellulitis die ze laat zien, vind ik haar prachtig. Haar zelfverzekerdheid vind ik inspirerend.

2 ontwikkel je persoonlijke groei

De goede eigenschappen aan jezelf die jij ziet, zien anderen ook. Toen ik de hele dag naar mijn eigen buik keek, dacht ik dat anderen ook de hele dag naar mijn buik keken. Nu ik probeer een zo goed mogelijk mens te zijn, komen complimenten over mijn persoonlijkheid pas aan. Door op elk moment dat je je onzeker voelt, je weer even bewust te worden van je goede eigenschappen, haal je de druk op je onzekerheid even weg. Je bent zoveel meer dan je uiterlijk!

Tip 1: lees boeken om je leven meer inhoud te geven

Om mijn persoonlijke groei te ontwikkelen, ben ik boeken gaan lezen. Mijn grootste favoriet is The Subtle Art Of Not Giving A F*ck! Deze is ook verkrijgbaar in het Nederlands, mocht Engels niet helemaal comfortabel lezen. Het gaat erom dat je ervoor leert kiezen waar je wel om wil geven en automatisch dus ook welke dingen niet meer belangrijk zijn om aandacht aan te geven. Dus als je écht weet waar je voor staat, dan maakt het niets meer uit wat anderen vinden. Dit boek heeft mij ontzettend geholpen om me minder druk te maken over dingen die er eigenlijk niet toe doen. 365 dagen succesvol heeft mij geholpen om uit te zoeken waar ik voor sta in het leven en welke eigenschappen ik belangrijk vind (kernwaarden).

Als ik commentaar/feedback kreeg van iemand op mijn gedrag, kon ik me daar heel rot over voelen. Dan voelde ik me wereldvreemd, socially awkward en ontzettend onzeker over mezelf. Wanneer dit gebeurde, stelde ik mezelf drie vragen:

  1. Hetgeen waar ik commentaar op heb gekregen, heb ik dat gedaan vanuit een goed hart met de beste intenties? Zo ja, zie vraag 2. Zo nee, waarom deed ik het dan? En waar kan ik dus aan werken (vaak onzekerheid).
  2. Klopt het wel wat de ander zegt? Hoor ik het vaker? Of kan het zo zijn dat degene die commentaar heeft gegeven, dit heeft gedaan vanuit andere overtuigingen? Of misschien wel vanuit zijn/haar eigen onzekerheid?
  3. Moet ik nu iets (aan mezelf) veranderen? Of kan ik mijn kernwaarden aanpassen? Of voel ik me er toch goed bij?

Door mezelf deze vragen te stellen, leerde ik zelfverzekerd worden en bij mijn standpunten te blijven. Dat gaf me heel veel kracht en hielp me niet te veel van anderen aan te trekken, zonder arrogant te worden natuurlijk. De feedback bleef ik wel evalueren.

 

Tip 2: praat met iemand

Ja, ik ben bij een psycholoog geweest. En een tijdje ook. En nee, er was niets mis met mij. Ik was niet ziek en ook niet depressief. Waarom deed ik het dan? Omdat ik bepaalde situaties en gedachten ging herkennen, waarin ik me onzeker of gefrustreerd voelde. Aan de hand van deze situaties, kon ik aan mezelf werken en dat heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. De psycholoog heeft me tools gegeven die ik in het dagelijks leven toe kan passen. Tools die nu onmisbaar zijn en ik elke dag op de automatische piloot gebruik. Vooral in de interactie met anderen. Ik leerde patronen herkennen en doorbreken. Na elke sessie voel ik me vrijer en zelfverzekerder. Ik leerde begrijpen hoe menselijke interactie kan werken en waar mijn eigen gedrag, maar ook het gedrag van anderen vandaan kan komen. Deze inzichten hebben mijn sociale leven ontzettend verbeterd!

 

Tips 3: ontwikkel nieuwe vaardigheden

Ik weet nu waar ik voor sta en aan welke waarden ik me vast wil houden. Ik weet wat bij me past, dus ik hoef niet meer onzeker te zijn als andere mensen een andere mening hebben. Maar wat kan ik nou eigenlijk? Wat wil ik kunnen, gewoon voor de fun? Ik kan gewichten optillen en ik kan mensen sterk maken. Ik kan eigenlijk ook wel een beetje zingen, maar dat doe ik niet zo vaak. Om inhoud aan je leven te geven, kan het leuk zijn om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Een bepaalde sport, creatieve hobby, een cursus, muziek, een taal, kunst, natuur. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Je beleeft plezier en je voelt je gelukkig. Je hebt ook meer gespreksstof en dat maakt je interessant. Hoewel je de nieuwe vaardigheden niet ontwikkeld om je te bewijzen aan anderen, is het wel leuk om waardering te krijgen (nog belangrijker, waardering om iets anders dan je lijf en dat helpt). Dat maakt je zelfverzekerd en dat straal je uit! En elke keer als je weer iets nieuws kan of een stapje verder komt, voel je je geweldig en kijk je alweer uit naar de volgende keer dat je weer kunt oefenen of iets leren!

 

3 koop nieuwe kleding

In plaats van je ongemakkelijk en onaantrekkelijk te voelen in je huidige kleren, terwijl je kleren jaar trappelend liggen te wachten tot je ze weer aantrekt, kun je ook nieuwe, comfortabele kleding kopen. Nieuwe kleding kopen is een stap dichterbij het accepteren van jouw huidige shape. Het is wat het is en we gaan ons lichaam rocken in deze huidige staat! Voel je aantrekkelijk door je huidige shape te accentueren met nieuwe, passende kleding. In plaats van een maatje kleiner, gaan we een maatje groter. SLIK. Dat is even wennen ja.

Ik bleef stug mijn maatje 34-36 dragen, maar het zat niet lekker. Het knelde mijn rug en heupen af, waardoor ik er continue aan herinnerd werd, dat ik wat voller was geworden. Die reminder zorgde ervoor dat ik meer at, omdat ik daardoor niet mocht eten van mezelf. Hoe dat werkt, lees je hier: deze 4 stappen bevrijden jou voor altijd van je dieet obsessie!
Mijn nieuwe maat 38 kon ik wel handelen. Dat is, net zoals mijn schoenmaat, een standaard maat. Gemiddeld, zeg maar. Maar toen ik maat 40 moest dragen, besloot ik heel dramatisch te reageren. Maat 40?! Ik kom van maat 34! Wat vreselijk! Waarop de winkelmedewerkster zei: “het is maar een maat. Dit merk valt heel klein en je ziet er hartstikke goed uit”. In mijn hoofd klonk maat 40 gewoon heel groot. Maar toen ik goed naar mezelf keek in de spiegel en focuste op hoe de kleren me stonden en wat ik uitstraalde, besefte ik dat de maat helemaal niets zegt. Ja, ik was wat voller geworden, maar eigenlijk zag ik in mijn kleding helemaal geen verschil. Daarbij was ik ook gespierder geworden. Niet dat ik dat gespierde mooier vond.
Maar nog belangrijker: hoe stond de kleding me? Hoe was de pasvorm? Past het bij me? 

Ik voelde me comfortabel en zelfverzekerd in mijn nieuwe kleding. Ik had al lang niets meer gekocht, want ik wist dat ik een keer zou afvallen en dan pas weer gaan shoppen. Omdat ik natuurlijk al heel lang niets meer was afgevallen door mijn vreetbuien (nooit meer een vreetbui), had ik ook al lang niets meer voor mezelf gekocht. Ik voelde me goed! Waarom had ik dat niet eerder gedaan?

Wat me ook heeft geholpen mijn bouw in de breedte te gaan zien zoals mijn bouw in de lengte. Ik ben 1,65m en daar denk ik nooit over na. Sommige kledingstukken koop ik niet en ik ga ze niet eens passen. Ik weet dat het voor lange mensen is gemaakt en ik er in zal verzuipen. Of ik dat erg vindt en me er onzeker door voel? Nooit. Zo wilde ik mijn lichaam ook gaan benaderen als het op mijn taille aankwam. Geen super strakke topjes en naveltruitjes meer voor mij. Jammer? Ja. Erg? Misschien in het begin. Er zijn andere manieren om de vormen van mijn lichaam te accentueren. Mijn taille is niet meer hetgeen dat ik wil benadrukken en dat is prima. Meisjes die (van nature) heel slank zijn, verzuipen misschien weer in andere kleding die mij goed staat. Mijn lichaam is wat het is en daar kleed ik me nu ook naar.

Iskra Lawrence vertelt heel leuk over de impact van social media en wat je kunt doen om meer van jezelf te gaan houden. Dus hieronder nog een mooi filmpje voor jullie om mijn artikel te ondersteunen. Veel succes. Kom je er niet uit? Aarzel niet om me een bericht te sturen. Ik help je graag!