Tering wat gaat de tijd hard. Mijn laatste post is alweer een jaar geleden, maar ik krijg nog steeds inschrijvingen op mijn blog. Ik voel me roestig. Er is zoveel wat ik wil vertellen, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Gister vertelde iemand me dat hij sinds een week een vriendin heeft en ik vroeg hem waar hij haar had leren kennen. “Nou, waar gewone mensen elkaar leren kennen: in de kroeg.”

Zijn opmerking komt aan, ik begrijp wat hij bedoelt. In de gewone wereld, zoals het ook nog steeds in mijn hoofd zit, ontmoeten we elkaar in de kroeg, in de supermarkt, op het werk, tijdens het sporten. Maar is de gewone wereld niet stiekem de virtuele wereld geworden? De wereld vanaf je bank, scrollend door instagram en facebook. Het perfecte plaatje waarop we, meestal tegen beter weten in, het leven van andere mensen beoordelen en ons eigen leven veroordelen. Want ons leven stelt niets voor vergeleken met die van de ander, denken we al swipend en hangend, het liefst nog met Netflix op de achtergrond. Er is geen kunst meer aan. We zijn gewoon lui geworden.

Hoewel ik ruim 8 jaar geleden voor het eerst tinder installeerde en ik nog een kind was, heb ik nog steeds de romantische fantasie dat ik op straat tegen iemand aanbots en we in vuur en vlam staan. Of in de supermarkt keer op keer dezelfde, leuke man tegenkom net zo lang tot ik hem een keer aan durf te spreken. Toevallig is hij nog vrijgezel en is het meant to be. And they lived happily ever after. THE END.

Nou de rest van de wereld, die niet tot deze happy few behoren, welcome to the world of dating apps. Here we go…

Stap 1: installeer de app 

Hoera! Even inloggen met facebook, gun je facebook ook weer wat leuke data om mee te werken en hoppa, je bent erin. Zo makkelijk ging het. Gefeliciteerd, je mag door naar de tweede en meest belangrijke stap! 

Stap 2: upload je leukste foto’s.

Ja, je leukste foto’s. Ik lach me scheel om wat ik tegenkom. Van foto’s met meisjes tot blote billen. Ik moet er vaak om lachen, maar soms kan ik me ook mateloos irriteren. Om je te helpen, geef ik je 2 tips voor het plaatsen van perfecte foto’s. 

Tip #1: kwaliteit

Zo heb je mannen die foto’s plaatsen in super slechte kwaliteit. En dan denk ik bij mezelf, really? Als je zo weinig moeite doet om een goede foto te plaatsen, zul je ook wel een lousy boyfriend zijn. 

Tip #2: plaats een duidelijke foto van jezelf

Het is van essentieel belang om een representatieve foto van jezelf te plaatsen. Doe je dat niet, dan riskeer je de kans dat je weggeswiped wordt. De foto moet aan een aantal eisen voldoen: 

1. Je gezicht moet goed te zien zijn. Foto’s van slechte kwaliteit worden gediskwalificeerd evenals foto’s waarop alleen de zijkant van je gezicht te zien is of foto’s met tyfus grote zonnebrillen die je hele face bedekken. 

2. Plaats alleen foto’s van jezelf. Het moet duidelijk zijn om wie het gaat, groepsfoto’s worden niet getolereerd, tenzij duidelijk wie “Daniel” is. We zijn niet op zoek naar een orgie. Ik spreek hier even namens de vrouwen, maar: het boeit ons ook niet hoe geweldig mooi je ex was, we zijn te awesome om welke vorm van concurrentie aan te gaan. Foto’s met andere vrouwen worden daarom ook gediskwalificeerd. Ook als het je zus is, because we-don’t-know. Alhoewel, misschien een gat in de markt: je nieuwe partner uitkiezen op basis van zijn familie. Aangezien schoonfamilie altijd een lekker hoge drama-factor met zich mee kan brengen, misschien geen gek idee…

3. Attributen zijn alleen toegestaan, mits er eerder een foto (het liefst meerdere) is geplaatst die aan bovenstaande voorwaarden voldoet. We get it, je wil laten zien dat je sportief bent, een dierenliefhebber. Maar het is hier geen marktplaats, die foto’s van je auto, je fiets of je hardloopschoenen zijn irrelevant en voor schattige dieren wil ik graag verwijzen naar deze pagina. 

! Let op: Per situatie kunnen de regels over het plaatsen van foto’s trouwens wel wat afwijken. Geen stress, om je op weg te helpen, geef ik wat voorbeelden uit de praktijk: 

1. Op zoek naar wat spanning buiten mijn relatie om. Hmm, als je daarvoor tinder kiest in plaats van secondlove (ofzoiets), hierbij wat tips: In dit geval is een foto van je blote billen in plaats van je gezicht wel toegestaan en zeker raadzaam om je gezicht niet te laten zien op de foto’s. Misschien alleen je lijf ofzo en dan maar hopen dat niemand je herkent! #fingerscrossed. 

2. Ik ben dominant en op zoek naar een onderdanige. Waarschijnlijk post je nu een foto van een zweep, een stropdas en een foto die weergeeft hoe laag je je onderbroek kan dragen, zonder dat die afzakt. In elk geval nooit, maar dan ook nooit je gezicht. 

3. Op zoek naar een partnerruil. Alleen in deze situatie is het raadzaam om een foto van het hele koppel die op zoek is te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een foto nemen van de billen van je vriendin of samen een badkamerselfie maken. 

Stap 3: beschrijf jezelf in één zin.

Als je je beste foto’s hebt verzameld en geüpload, is het tijd voor het schetsen van jezelf als persoon. Indien je nog geen foto van je hond, je kat, je surfboard, je nichtje of Tibetaanse monniken en kinderen hebt geplaatst, beschrijf jezelf dan in één zin. Je kunt er ook je lieveling mop tegenaan gooien, weet de tegenpartij meteen wat je in huis hebt. Je favoriete quote kan ook goed werken, dan hoef je zelf niet creatief te zijn, maar kun je toch duidelijk maken waar je voor staat in het leven. Honestly, just be you. Als een ander je niet leuk vind om wie je bent… next! Op ieder potje past een deksel. Kijk, ik heb echt de stomste beschrijvingen, de slechtste foto’s en vreselijkste openingszinnen voorbij zien komen. Maar dat ik het stom vind, zegt alles over mij en niets over hen! 

PS: als je een foto met je nichtje plaatst, vraag dan eerst even toestemming aan je zus of je haar dochtertje mag gebruiken als #chickmagnet. En ik raad je aan om erbij te vermelden dat het je nichtje is. 

Hopelijk begrijp je dat ik alles met een hele dikke knipoog heb geschreven en dat je dit als man toch enigszins serieus neemt en als vrouw dubbel ligt omdat je precies weet waar ik het allemaal over heb. Echt, dit hele online daten is níks voor mij. Je kijkt een beetje wie er knap uit ziet, maar dan weet je nog helemaal niets. Zelfs al heb je via de chat super leuke gesprekken, dat zegt niks over wie je voor je neus krijgt en ik ben nogal zuinig op mijn tijd. Wil ik mijn tijd ergens in investeren dan wil ik dat het het echt waard is. Kom ik iemand tegen die echt mega awesome is, dan maak ik met liefde mijn kostbare tijd voor hem vrij, maar riskeren dat ik mijn tijd verdoe?? No way… 

Ik ga nog maar eens ronddwalen in de lege Albert Heijn hier om de hoek en als ik hem dan zie, strijden we om de laatste WC-rol. Hij zou de rol aan mij geven en ik zou hem uitnodigen mijn WC te gebruiken als hij echt in nood kwam. And we lived happily ever after in quarantine…. <3 #coronavirus