Je denkt nu vast aan het veelvoorkomende advies: langzaam eten en goed kauwen. Die heb je ongetwijfeld voorbij horen komen, toch? Heb je dat advies wel eens opgevolgd en volgehouden? Ik niet… maar ik had überhaupt geen controle meer als ik begon met eten.

Leg je eten op een bord

Wat je wel kunt doen is je eten op een bord leggen in plaats van beginnen met eten terwijl je met je hoofd nog in de koelkast of boven het aanrecht hangt. Ga lekker zitten en begin dan pas met eten in plaats van al lopend van het bord te eten en met een leeg bord bij je stoel aankomen.

Eten is de hoofdactiviteit

Hoe vaak zitten we te scrollen op onze telefoon tijdens het eten? Of werken we door tijdens het eten? Of kijken we televisie tijdens het eten? Zitten en beeldscherm weg. Dat is een uitdaging. Voor mij hoorde eten altijd ergens bij. Brainless kauwen. Héérlijk. Maar omdat het niet mijn hoofdactiviteit was, kon ik niet stoppen. De hoofdactiviteit ging namelijk door, dus ik kreeg geen cue om te stoppen met eten. Als je eet en er verder niets bij doet, dan wordt het een stuk saaier. Een positief effect aan deze methode is dat je de situaties/handelingen die je altijd met eten associeerde steeds minder met eten gaat associeren.

Wat doet het eten met je lijf?

Proef en voel wat de voedingsmiddelen met je lijf doen. Vind je het lekker smaken? Of gaan er ergens in je lijf alarmbellen rinkelen. Voelt het fijn om dit product te eten? Of valt het zwaar? Zo at ik mijn favoriete appel, Pink Lady, en vond ik de schil bitter smaken. Hoewel ik ooit heb geleerd dat de meeste vitaminen en vezels zich in de schil bevinden, besloot ik die appel zonder schil te eten. Dat voelde een stuk beter. Wellicht vind ik de schil van de Crispy Pink (de biologische variant van mijn lievelingsappel) wel oké. In elk geval, het kan me niet meer schelen wat “gezond” is, ik laat mijn lichaam bepalen wat ik eet. Dat lukt mij alleen als ik de smaak kritisch kan analyseren. Eigenlijk is dit een stukje mindfulness. Door heel veel aandacht te geven aan het eten (goed proeven en voelen wat het met je doet), heb je veel meer materiaal om iets van te vinden.

Leg je bestek neer

Leg af en toe je bestek of (als je met de hand eet) je eten, neer. Neem een slok water. In het begin heeft dit me heel veel moeite gekost. Vooral omdat ik altijd in een soort trans raakte als ik at. Ik had de drang had door te moeten eten. Toch heb ik het mezelf aangeleerd, omdat mijn lichaam dan meer tijd krijgt om te signalen van mijn maag naar mijn hersenen te verwerken. Zo ben je er op tijd bij als je genoeg hebt gegeten.

Wat wil je eten?

Je kunt nu de tijd nemen om te bepalen waar je écht trek in hebt. Waar je lichaam om vraagt. Zo kwam ik erachter hoe vaak ik uit gewoonte eet en het niet eens heel erg lekker vind. Sommige producten (koemelk) gaven mij wat buikpijn en door van te voren te bedenken of ik daar wel zin in had, liet ik zuivelproducten automatisch staan. Dat is geen restrictie, want ik had er gewoon geen behoefte aan.   Het is natuurlijk super irritant als je je hier constant mee bezig moet houden. Om in de gedachte te blijven van een fijne relatie met eten: het went vanzelf. Dit is een kleine investering die je kunt maken om sneller een fijne relatie met eten op te bouwen. Ik ben heel benieuwd of deze tips jou verder hebben geholpen!