Vandaag vier ik mijn 2-jarig single bestaan en ik ben er trots op! Hoewel single zijn heel saai kan zijn, is het denk ik ook heel gezond om een tijdje single te zijn na een lange of intensieve relatie. Op den duur ga je toch heel veel op elkaar lijken en om eerlijk te zijn was ik mijn eigen identiteit, die ik nog niet eens helemaal had ontdekt, een beetje verloren. In de afgelopen twee jaar heb ik heel veel meegemaakt, maar vooral heel veel (over mezelf) geleerd. Lessen die ik mee zou willen nemen en nooit meer uit het oog zal willen verliezen wanneer ik the one ontmoet.

1. Het leven draait om niemand anders dan jezelf

Wanneer mensen boos zijn, lijken ze het leuk te vinden om te zeggen: “de wereld draait niet om jou”. Maar dat is wel zo. Echt wél gewoon. In jouw wereld, draait het allemaal om jou. Het gaat om jouw normen en waarden en wat jij daarvan vindt. Jij ziet de wereld door jouw ogen. Letterlijk niemand heeft hetzelfde referentie kader als jij. Het gaat erom wie jij wil tolereren en wat je wil leren tolereren.

Pas nu ik weer single was, durfde ik te besluiten wie ik in mijn leven wilde houden en uit welke werelden ik wilde stappen. Ik ontdekte waar ik thuishoorde en erkende de werelden die ik had aangenomen, maar eigenlijk niet bij mij hoorden. Dit heeft mijn leven zoveel beter gemaakt. Ik ontdek nog steeds nieuwe talenten en ik ontdek ook nog steeds dingen die ik alleen maar doe omdat ik ze gewend ben. Wanneer het leven om jezelf draait, kan het leven volgens mij alleen maar beter worden.

Elke dag word ik gelukkiger, niet omdat elke dag leuk is, maar omdat ik van elke dag leer. Ook de verdrietige momenten zorgen voor groei en omdat ik dat weet, kan ik deze momenten accepteren. Wanneer het leven om mezelf draait, wil ik mezelf in de spiegel aan kunnen kijken. Dus probeer ik anderen zo goed mogelijk te behandelen naar mijn eigen normen en waarden. Nooit meer laat mijn leven om die van een ander draaien. Ik ben belangrijk. Natuurlijk kan ik eens wat voor een ander doen uit liefde, maar alleen als het bij me past en als ik ook ruimte in mag nemen.

 

2. Als je niet van jezelf houdt…

Dan kun je ook niet van een ander houden? Dan kun je in elk geval niet geloven dat een ander van jou houdt. Vindt een man mij leuk? Ik kan 100 redenen bedenken om het in twijfel te trekken. Ik vertrouw het niet. Hij wil me gewoon in bed praten. Hij ziet me als avontuurtje. Hij gelooft zelf dat hij me leuk vind, maar hij gaat vanzelf wel ontdekken dat ik voor even interessant was, maar toch niet the one ben. Bovendien wist ik in het begin ook niet wie ik moest presenteren. Moest ik me leuker voordoen dan ik ben? Wie ben ik eigenlijk.

Tegenwoordig weet ik wel wat ik aan mezelf heb en geniet ik ervan op mezelf te zijn. Vind je het niet leuk wie ik ben? Dan zoek je toch iemand die beter bij je past! Je mag oprotten, maar even goede vrienden. Ik ga steeds meer van mezelf houden en ik denk dat ik hierdoor meeneem naar mijn volgende relatie (wanneer die ook mag zijn) dat ik mijn grenzen beter bewaak. Want ik respecteer mezelf en mijn eigen grenzen. Ik denk dat ik een steady persoonlijkheid kan laten zien, omdat ik mezelf niet meer anders voordoe dan ik ben. En last but not least: natuurlijk vind je me leuk! Ik ben ook hartstikke leuk!

 

3. Ik heb nog genoeg tijd

Toen ik twee jaar geleden overmoedig met een voet in de wereld van de “singles” stapte, had ik niet verwacht dat ik hier zo lang zou verblijven. Nu sta ik er met twee voeten in en lijkt het me juist onwerkelijk om “aan iemand vast te zitten”. Wanneer ik me eenzaam voelde en wel eens klaagde dat ik het zat was om alleen te zijn, kreeg ik vaak (vooral van oudere mensen) te horen: “maar je hebt nog zoveel tijd!”. Zoveel tijd voor wat? Hoor je wel wat je zegt, wat voor nonsens je uitkraamt. Alsof je je niet eenzaam mag voelen als je jong bent. Wat een fucking bull shit.

Genoeg tijd? Nu wil ik vooral nog zo veel mogelijk tijd nemen. Er zijn nog zoveel dingen die ik in mijn eentje wil doen! Ja, het lijkt me heerlijk om tegen iemand aan te kruipen, maar de vrijheid van het doen en laten wat ik wil, wanneer ik het wil en hoe ik het wil kan ik nog niet loslaten. Daarom geniet ik met volle teugen van mijn single-bestaan. Niet door met jan en alleman het bed in te duiken, maar wel door elke dag te waarderen dat ik alle ruimte ik kan nemen die ik nodig heb.

Dat in bed duiken is nog zoiets, als je single bent moet je het ervan nemen toch? Nu het kan en mag? Nou, het ervan nemen kun je op je eigen manier doen. Ik heb wel eens de druk gevoeld van een “slechte” single zijn. Maar nu weet ik dat ik lekker zelf moet weten wat ik moet doen en doen was bij mij past. Zie punt 1.

 

4. In een relatie hoef je niet aan elkaar vast te zitten

Het idee om weer aan iemand vast te zitten, komt natuurlijk voort uit mijn eerdere ervaringen. Ik ben wel vaker single geweest, maar nog nooit zo bewust als nu. Bij de gedachte aan een relatie, krijg ik een verstikkend gevoel. Telkens als een man te dicht bij kwam, trok ik een muur op. Ik wilde mezelf niet nog eens verliezen. Dus deed ik wel iets om het te verpesten, hoewel ik dit saboterende gedrag in het begin niet eens doorhad.

Ik weet nu heel goed wat ik wil en waar ik waarde aan hecht. Ik weet heel goed wat ik vooral niet meer wil. Je hoeft niet overal samen naartoe. Je hebt het recht om je eigen leven te hebben. Ik vind het heerlijk om te kunnen doen en laten wat ik wil. Ik heb er momenteel nog geen ruimte voor in mijn kop om elke dag rekening te moeten houden met een ander.

Ik begrijp dat je in een relatie wel eens een beetje moet inleveren en als je relatie het waard is, zul je dat natuurlijk ook met liefde doen. Maar door zo lang single te zijn, weet ik wel waar ik nooit meer op in wil leveren! En dat is werk, vriendinnen en mijn eigen hobbies. En familie. Heb je geen zin om mee te gaan? Dan ga ik wel lekker alleen en kan ik mijn tijd met ze 10x beter benutten. Oh ja, en ik wil nog heel lang alleen wonen, want dat is heerlijk!

 

5. Je problemen zijn je eigen verantwoordelijkheid

In mijn studententijd ben ik ook single geweest. Ik was toen bezig met “jongens” en problemen zocht ik nooit bij mezelf. Nee, de jongens waren gewoon stom. In het begin herhaalde zich dit patroon weer. Waarom werd ik niet serieus genomen? Mannen zijn gewoon varkens.

Ik begrijp nu dat ik mijn muur optrok voor mannen die mij heel serieus namen en de mannen die mij niet serieus namen, heel aantrekkelijk vond. Als ik niet serieus word genomen, kan ik ook niet meer opgeslokt worden in een relatie met ze. Niet dat ik het letterlijk aantrekkelijk vind om niet serieus genomen te worden. Dat gaat allemaal heel onbewust natuurlijk. Maar in grote lijnen herken ik nu de trend.

In de afgelopen twee jaar heb ik ontzettend veel zelfontwikkeling doorgemaakt. Daar had ik nu de ruimte voor, nu het leven weer om mezelf draait. Ik voel me vergeleken met twee jaar geleden een totaal ander persoon. Ik heb mijn eigen leven, ik voel me zelfverzekerd en mijn bedrijf is enorm gegroeid.

 

6. Ik ben onafhankelijk

In mijn vorige relatie was ik niet onafhankelijk. Financieel niet en sociaal niet. En omdat mijn leven om dat van hem draaide, lukte het me niet om mijn eigen vriendenkring op te bouwen en mijn bedrijf te boosten. Ik zat veel te comfortabel en ik was onzeker.

Nu moet ik alles zelf dokken en het lukt. Wil ik meer geld uitgeven, dan werk ik harder. Ook dat lukt. Wil ik naar de bioscoop? Dan ga ik. Alleen. Wil ik lunchen of naar de stad. Dan ga ik. Ook alleen als het moet. Ik ben niet bang om alleen te zijn. Na een drukke werkweek, kijk ik ernaar uit om de kaarsjes aan te doen, lekker voor mezelf te koken en een film aan te zetten. En dan op tijd naar bed. Want dat mag ik als ik dat wil.

Ik heb niemand nodig, ik kies wie ik in mijn leven wil hebben. Ik heb niemand nodig, maar accepteer hulp wel. Ben ik alleen, dan is dat ook prima. Ik zal in elk geval nooit ongeduldig op je zitten te wachten. Ik vermaak me wel!

 

 

Al met al is het een bewogen twee jaar geweest. Met verdriet en met geluk. Ik heb ontzettend leuke herinneringen en hoewel ik dus echt niet had verwacht zo lang single te zijn, ben ik blij dat het zo is gelopen.

Ik denk dat als je jezelf voorop kunt stellen, van jezelf houdt, ruimte durft in te nemen, onafhankelijk bent en verantwoordelijkheid neemt voor jezelf, kun je volgens mij een veel leukere partner zijn voor een ander!