Wat zal ik straks eens gaan eten.

Is dat wel gezond?

Fuck it. Ik begin morgen weer.

Nee, kom op. Doorzetten.

Ik heb zo’n trek. Ik kan niet stoppen met eten.

Wat is er mis met mij?

 

Waarom denk jij de hele dag aan eten terwijl die vriend of vriendin van je nog steeds geen trek heeft? Gaat er dagelijks veel tijd en energie verloren aan het plannen van eten en bedenken wat je wel en niet mag eten? Vermoeiend is dat. Het lijkt alsof je hele leven wordt beheerst door eten.

Een leven waarin je af en toe denkt aan eten (wanneer je honger hebt) leek voor mij ondenkbaar. Als ik opstond wist ik precies wat ik de hele dag zou mogen eten. Dat had ik de vorige dag namelijk al bedacht. Of misschien zelfs de vorige week al. Ik zorgde ervoor dat er zo weinig mogelijk omstandigheden zouden zijn die mijn plan in de war konden schoppen. Het ontbijt, eigenlijk veel te klein, hield me niet verzadigd tot de lunch. Ik zie de tijd heel langzaam voorbij gaan.

 

Mag ik al lunchen? Nee. 10 minuten voorbij. Nog anderhalf uur.

Ik wil eten. Zal ik het doen? Kom op. Denk aan iets anders.

Mag ik nu al eten? Nee.

 

Ben jij er klaar voor om deze strijd met eten eens en voor altijd de nek om te draaien?

De volgende vier stappen zullen je leiden naar een leven waarin voeding en eetgewoonten geen macht meer over jou hebben en een rol op de achtergrond zullen gaan aannemen!

Stap 1: een positief zelfbeeld creëren.

Mijn zelfbeeld? Wat heeft dat te maken met mijn issues rondom voeding?

Ga het maar na. Waarom moet je nog een uur wachten met eten? Waarom mag je dat koekje niet? Je bent een emotie-eter, wat is daar erg aan?

Het antwoord is: je bent niet tevreden met jezelf.

Je wilt gewicht verliezen en je bent bang om aan te komen.

 

It is that simple…

 

Wil jij je issues rondom eten los kunnen laten, dan moet je de hoge eisen aan jezelf en jouw lijf los leren laten. Probeer deze week maar eens te achterhalen waar je dwangmatige gewoonten en gedachten op het gebied van voeding nou echt vandaan komen.

In de blog 3 dingen die je onmiddellijk kunt doen om je zelfbeeld te verbeteren beschrijf hoe je hier mee aan de slag kunt.

Door je gedachten en gedrag te analyseren, kun je bepalen of je zelfbeeld al is verbeterd. Loop je continue te denken dat je wil eten of in je hoofd te plannen wat je volgende maaltijd zal zijn, dan kan het zijn dat je gewoon honger hebt en je meer moeten eten. Maar de kans is groter dat je jezelf weer tekort aan het doen bent en door de volgende maaltijd in je hoofd te plannen je eigenlijk aan het bedenken bent hoe je dit in stand kunt houden. Vergeet niet: hoe meer restricties je jezelf oplegt, hoe meer je eraan denkt!

Je zelfbeeld legt ook de basis voor andere eetgewoonten zoals heftige vreetbuien. Wil je nooit meer een vreetbui? Dan is Nooit meer een vreebtui misschien interessant voor jou om te lezen.

2: Stop met jezelf uithongeren.

Zodra je op weg bent naar een positiever zelfbeeld, kun je het diëten los gaan laten.

Ons lichaam is gericht op overleven, maar dat wist je hoogstwaarschijnlijk al. Je brein zal er daarom alles aan doen om te voorkomen dat je zult sterven aan hongerdood. Hongerdood, ja. Nee, we gaan nog lang niet dood, maar dat weten onze hersenen toch niet? Thank you brain, want we leven nog!

Als je lichaam niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, proberen je hersenen je zo veel mogelijk te laten eten. Vetten leveren de meeste energie op en koolhydraten (suikers) leveren het snelst energie op. Dus zal je het liefst vet en zoet willen eten na een periode van vrijwillig uithongeren (diëten). Herkenbaar? Dat diëten niet lukt, is dus niet aan jezelf te verwijten, maar aan onze natuur.

Zodra je alles weer mag eten wat je wil, kunnen er twee dingen gebeuren:

1: Je eet alles wat los en vast zit en voelt je enorm schuldig.

Je zit aan het eind van je dieetcycle en je lichaam is er nog niet van overtuigd dat jij jezelf nooit meer gaat uithongeren. Nu je eindelijk wat voedingsstoffen tot je neemt, ga je los. Want wie weet hoe lang dit feest nog gaat duren? Het beste wat je nu kunt doen, is het maar laten gebeuren. Je kunt het alleen loslaten als je niet bang bent om te veel te eten (zie stap 1). Geniet van wat je eet. Eet wat je écht heel erg lekker vindt en al die tijd hebt moeten missen. Hoe minder je je ertegen verzet, hoe makkelijker je kunt stoppen met eten.

Maar even wat anders. Waarom voel jij je schuldig? Wat is er erg aan een vreetbui? Dat je niet afvalt? Als jij je schuldig voelt, wil ik je er even aan herinneren dat dat niet meer hoeft. Of je hebt nog een kleine boost voor je zelfvertrouwen nodig.

2: Nu je alles weer mag eten, voor altijd, kun je rustig blijven.

Je hoeft geen inhaalslag meer te maken. Je hoeft niet te compenseren voor alles wat je jezelf vanaf maandag, deze keer echt, weer tekort gaat doen. Gaat niet gebeuren! Je lust nu een koekje, maar die mag je maandag ook nog steeds. Alles wat stiekem moet of buiten de regels om, is aantrekkelijk. Nu het weer mag, is het ineens niet meer zo spannend. Spoiler alert: kun je je regels rondom voeding loslaten, dan ga je nu al minder aan eten denken!

Stap 3: intuïtief leren eten. 

Als jij al jarenlang in een patroon van diëten en vreten zit, dan is je eetlust waarschijnlijk ontregeld. Ik kon me zelf echt niet voorstellen dat ik ooit weer zo iemand kon worden die stopt met eten wanneer ze vol zit en pas weer eet wanneer haar lichaam om energie vraagt. Kun jij je dit voorstellen? Als baby en als jong kind kon je prima aangeven wanneer je honger had en wanneer je genoeg had gegeten. Het zit dus zeker in jouw natuur!

Wanneer begin je met eten?

Eet wanneer je honger hebt. Niet als het 12:00 of 13:00 is, maar wanneer je honger hebt. In het filmpje legt Eve Lahijani ook uit dat hoe eerder je eet wanneer je honger hebt, hoe eerder je ook weer kunt stoppen met eten.

Wanneer stop je met eten?

Zodra je genoeg hebt gegeten. Simpel, toch?

Om het verzadigingsgevoel te kunnen herkennen heb je ten eerste wat oefening nodig als je net uit een periode van (streng) diëten komt. Je eetlust is waarschijnlijk nog wat ontregeld. Sommige mensen krijgen minder eetlust tijdens een periode van diëten en anderen een soort onstilbare honger. Gun jezelf daarom echt wat tijd en word niet boos op jezelf als je te laat bent gestopt met eten en helemaal vol zit. Als je door eet terwijl je vol zit of geen trek meer hebt, vraag jezelf dan echt even af waarom je dat doet. Denk aan stap 1: een positief zelfbeeld creëren. Als je door mag eten, is het niet interessant. Blijkbaar ben je ergens door getriggerd en heb je nu (onbewust) besloten dat je minder mag eten. Soms eet ik nog te lang door als ik te lang niet heb kunnen eten. Daar ben ik gevoelig voor. Door de honger kan ik dan niet bedachtzaam eten en stop ik veel later met eten dan normaal. Soms voel ik me dan schuldig, maar dan zeg ik het volgende tegen mezelf: “door me schuldig te voelen, ga ik juist meer eten. Ik eet gewoon door als ik echt nog trek heb, of ik stop nu gewoon met eten. Allebei is prima. Ik weet dat toch nooit meer extreem te veel zal eten.” Vaak stop ik automatisch na deze realisatie gelijk met eten. De druk gaat er simpelweg af.

5 simpele trucjes om bedachtzamer te eten

Om het verzadigingsgevoel op tijd te kunnen herkennen, heb je genoeg tijd nodig. Als je te laat begint met eten en je daardoor heel snel eet en bijna niet hebt kunnen proeven wat je eet, is dit bijna onmogelijk. Neem je de tijd voor je maaltijd, dan heb je alle tijd om de signalen van verzadiging te ontvangen en kun je stoppen wanneer je genoeg hebt gegeten. In het begin kon ik dit signaal nog niet goed herkennen, maar op een dag voelde ik het gewoon. Sindsdien luister ik er altijd naar en kost het me geen moeite meer om te stoppen met eten.

 

Stap 4: ontwikkel nieuwe vaardigheden

Je obsessie voor eten heeft nu plaats gemaakt nieuwe vaardigheden. Lees je veel boeken die over voeding en diëtiek gaan? Lees nu eens boeken over persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het zelf interessant om boeken over communicatievaardigheden te lezen. Door je aandacht van je uiterlijk naar je innerlijk te verleggen, kan jezelf beeld verbeteren, zonder dat je uiterlijk daarvoor hoeft te veranderen. Hoe meer andere aspecten in het leven je hebt om je op te focussen, hoe minder belangrijk voeding wordt.

Jouw omgeving kijkt niet naar je lichaam. Ze kijken naar wie jij bent. Ze gaan van jou houden om wie jij bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Ga jij minder houden van je vrienden of familie als ze een kilo meer hebben? Ga jij meer van ze houden als ze een kilo lichter zijn geworden? Je waardering blijft hetzelfde. Hun lichaam doet er niet toe. Weet je wanneer je alleen naar het lichaam van andere mensen kijkt? Als je op straat loopt of een film kijkt. In elk geval als je mensen niet kent en hun lichaam het enige is waar je ze op kunt waarderen. Dus als jij meer waardering wilt van mensen die je niet kent, dan kun je ervoor kiezen om slanker te worden. Hoogstwaarschijnlijk krijg je dan inderdaad meer waardering van de mensen die jou alleen op je uiterlijk kunnen beoordelen. Dit is helaas wel oppervlakkige waardering die jou niet verder gaat helpen in het leven. Is dit écht de waardering waar je zo naar verlangt? Of is er meer…

Veel succes!