Stel: je hebt een heerlijke training achter de rug met je trainingsmaatje en jullie hebben tijd voor nog een lekker bakkie. Jullie komen de koffietent binnen en op dat moment wordt er verse appeltaart uit de oven gehaald. Laat appeltaart nou net je lievelingstaart zijn. De appeltaart ruikt ontzettend lekker en moet je die knapperige korst zien! De sfeer is chill en je hebt nu gewoon echt heel veel zin in het appeltaartje. Eigenlijk heb je gewoon honger… Je begint te watertanden en stelt “voor de grap” voor om een stuk appeltaart erbij te nemen. Niet dat je dat echt zou doen, want dat is natuurlijk zonde van de zojuist verbrande calorieën. Maar klopt die uitspraak wel?

 

Dit is best een herkenbare situatie, toch? En met je goede voornemens, sla je met pijn en moeite het taartje toch af. En je bent er achteraf nog trots op ook! Of je kiest ervoor, nu je je goede voornemens toch al niet meer hebt volgehouden, om het (met schuldgevoel) op te eten. Je bent er achteraf niet trots op!

Deze gedachte zit er zo ingebakken, dat je het misschien niet eens bewust doorhebt dat je dit denkt. Je bent nou eenmaal aan gewend dat je tijdens sporten calorieën verbrandt en dat het zonde is om ze er “weer aan te eten”. Zelfs nu ik weet dat meer bewegen tot meer eetlust leidt en je daarom zéker weten de calorieën er weer aan eet (je lijf beschermt je  tegen verhongering), kwam ik laatst in zo’n soortgelijke situatie terecht. Waarom had ik dan toch deze gedachte, terwijl ik niet meer sport om “calorieën te verbranden”? Simpelweg, omdat ik het gewend ben om dit te denken!

 

Een gewoonte…

En hij is hardnekkig! Een collega van me zei altijd tegen me: je verdient met sporten geen Snickers, Leonie. Het is juist andersom: als jij een Snickers eet, moet je meer sporten! Waarom Snickers? Ik ben gek op Snickers. Trouwens, wat is Snickers een gekke naam, het valt me nu pas op! In elk geval, ik betrapte mezelf er laatst op dat ik het volgende zei tegen een klant: nee joh, ga lekker naar huis, eet een goede maaltijd, daar voel je je vast beter over!”

Goed bedoeld natuurlijk en ook het “juiste” om te zeggen als coach. Toch heb ik er mijn twijfels over gekregen en ik ga je nu 5 hele goede redenen geven om tóch te eten waar je trek in hebt na je training. Wat het ook is.

 

1. Meer bewegen leidt tot meer eetlust.

Zoals ik eerder als in dikgedrukte letters schreef, krijg je door meer te bewegen alleen maar meer honger. Dus als jij geen taartje neemt bij de koffie, dan zul je wel een extra boterham eten of extra opscheppen tijdens het avondeten. Tenzij je alles natuurlijk heel strikt bijhoudt. In dat geval: vraag jezelf af of je jezelf dit voor de rest van je leven ziet doen. Want zodra je intuïtief leert eten, zal je lichaam veranderen naar de staat waarin je lijf zich het prettigst voelt. Dat kan dunner, dikker of hetzelfde zijn en hier heb je niks over te zeggen. En in het begin zul je trouwens misschien wel wat meer eten van wat je jezelf al die tijd hebt ontzegd (zie punt 2).

Als je intuïtief eet, dat betekent dat je eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je voldaan bent (je gebruikt geen voedingstracker), zul je de verbrande energie weer aan moeten vullen, om geen gewicht te verliezen. Intuïtief eten is geen dieet en leidt doorgaans niet tot afvallen. Tenzij je de signalen van je lijf voor een lange tijd hebt genegeerd en je daardoor onnodig gewicht bent aangekomen. Je gaat in elk geval meer eten, omdat je lijf je wil beschermen tegen uithongering. Gewicht verliezen=uithongering!

Dus als jij hoe dan ook meer zult eten, als natuurlijke reactie op je training, kies je dan voor dat taartje of voor die extra portie aardappelen? De keuze is aan jou! 

 

2. Je bouwt hiermee een obsessie op.

Hoe meer je nee zegt tegen producten die je heel erg lekker vind, hoe meer je eraan denkt… hoe meer betekenis de producten krijgen, hoe bijzonder ze worden, hoe meer macht ze over je krijgen. Het wordt een verboden vrucht en verboden vruchten zijn interessant. Producten eten die je heel erg lekker vind, is een heel belangrijke stap in het opbouwen van een fijne relatie met eten!

Je denkt dat je in controle bent door bepaalde producten niet te eten (en ja, het is eng om sommige producten te eten), maar door het wel te doen, hebben de producten geen controle meer over jou! 

 

3. Hoezo zonde? Het maakt je training niet ongedaan!

Wat is er precies zonde als je dan dat taartje eet? Zonde dat je iets hebt gedaan om je gewrichten te onderhouden? Zonde dat je je conditie hebt getraind en daardoor lekker fit blijft? Zonde dat je de stress uit je lijf hebt gesport? Dat wordt allemaal niet ongedaan gemaakt als je iets lekkers en calorie-rijks eet, hoor! Wat het ook niet ongedaan maakt, is dat je sterker wordt en dat je even de deur uit bent geweest en met trots een goede keuze hebt gemaakt om iets te doen voor je lijf.

Je hebt zeker niet voor niets getraind als je jezelf verwent met iets lekkers. Ik wil hier niet mee zeggen dat je na elke training naar de bakker moet rennen, maar een keer wat lekkers na je training, is helemaal niet zonde! Het maakt je juist blij. 

 

4. Taart is gezond

Gezond voor je geest. Gezond voor je sociale leven. Ik kan dat beamen, want ik was heel sterk, knap, goed en gedisciplineerd in het afslaan van taartjes en koekjes op het terras. Yay, me! Big applause dat ik ondanks heel veel zin in iets lekkers, gewoon op het terras kon zitten met mijn vriendinnen, kijkend hoe zij hun taartje smakelijk aan het opeten waren. Is dat de definitie van gezond? Had ik dan echt genoten van het middagje terraspakken? Werd ik er gelukkiger van?

 

If stress can make you sick
It stands to reason
love, laughter and joy
can make you healthy

 

Toen ik op een gegeven moment merkte dat ik niet meer sterk kon zijn, ging ik dit soort situaties uit de weg. Of te wel: ik ging niet meer elke keer mee, wanneer ik wist dat er gegeten zou moeten worden en ik me niet aan mijn eigen routine kon vasthouden. Hierdoor werd de lading rondom eten zo groot, dat ik dan thuis stiekem een halve taart op ging eten (zie punt 2). Had ik er net zo goed van kunnen genieten in het zonnetje met mijn vriendinnen toch?

 

5. Je hebt er gewoon heel veel zin in!

Dit vind ik een heel geldige reden! Is het je lievelingstaart die net de oven uit komt rollen? Heb je heel veel trek? Gewoon lekker doen. Het neemt zoveel voordelen met zich mee!

Eet je het omdat je vriend/vriendin een stuk taart neemt? Gewoon omdat het kan? Niet doen dan! Meer redenen om geen taart na je training te eten lees je hier!

 

Vond je dit leuk? Schrijf je in op de blog!