Heb je: Goed nieuws! 5 redenen om dat taartje te eten na je training (en 5 redenen waarom je het niet zou doen) gelezen? Zo nee, lees dit deel eerst even! Het is een stuk belangrijker dan waarom je het niet zou doen. Dit is deel twee: het deel waarom je er voor kiest het taartje af te slaan.

We houden het lekker kort en knallen hem er meteen in!

 

1. Je hebt er geen tijd voor

Denk even aan het voorbeeld in deel 1: je zit met je trainingsmaatje in een café met een koffie en je lievelingstaart komt net uit de oven. Wanneer je dan niet voor taart moet kiezen, is wanneer je saai bent en geen tijd hebt, omdat je liever gewoon naar huis gaat om je saaie taken uit te voeren. Doei!

2. Omdat het kan

Dit is echt werkelijk waar de slechtste reden die je maar kunt bedenken. Je eet iets om dat je het wil en niet omdat het kan. Eet je het omdat het kan? Dan heb je waarschijnlijk een (lichte) obsessie voor eten.

Wanneer je intuitief eet, vertrouw je op je lijf dat het zelf kan aangeven hoe groot je porties mogen zijn. Je eet alleen waar je trek in hebt en wanneer je er trek in hebt. Als je je voeding bijhoudt, werkt dit systeem niet. Je eet dan elke dag hetzelfde aantal calorieën, terwijl je energiebehoefte elke dag anders is. Wanneer je intuïtief eet en alleen producten eet waar je lijf om vraagt, eet je niets “omdat het kan”. Het is nog steeds niet zonde om het te eten, want je lijf compenseert dit taartje als het goed is op een natuurlijke manier door daarna minder trek te krijgen in ander eten, maar als je dit blijft negeren, dan ga je wel overeten. Want misschien had je er al geen behoefte aan, omdat je jouw energievoorraad nog niet had opgemaakt.

 

3. Taart is ongezond!

Wanneer je allergisch bent voor gluten, zou ik maar geen appeltaart eten. En geen cheesecake als je lactose-intolerant bent. Super voor de hand liggend. Maar ik zeg het toch maar even: dan is taart niet gezond!

 

4. Je hebt geen zin in een sugar-rush

Ken je dat gevoel, wanneer je te veel suiker hebt gegeten en je een beetje licht in je hoofd wordt? Soort van sugar-high. Ik stort kort daarna in. Geen fijn gevoel. Dit is de reden waarom ik er vaak voor kies om geen toetje te nemen als ik uit eten ben en een heerlijke maaltijd op heb. Als ik me dan net zo lekker voldaan voel, heb ik geen zin in een suikerbom, want dan voel ik me misschien wel misselijk. Zonde van het heerlijke voldane gevoel! Dus voordat ik ervoor kies om een taartje te nemen, denk ik wel altijd even na over mijn motieven. Heb ik honger of eet ik alleen een taartje om erbij te horen? Not a good reason! Ik stel mezelf dan voor hoe het voelt om dat taartje te eten en het gevoel dat het oplevert in mijn maag. Heb ik geen zin in dat gevoel? Dan is het een nee. Heb ik gewoon echt zin in taart en ga ik ervan genieten? Dan neem ik het blok cement in mijn maag voor lief.

 

5. Er ligt thuis een heerlijke maaltijd op je te wachten!

Ik moest met mijn OCD wel even een 5 redenen bedenken. Want 5 vóór het taartje, is 5 tégen het taartje. Ik wil geen partij trekken, zodat je zelf kunt bepalen welke redenen je belangrijker vindt! In elk geval, als je een kleine eter bent en er ligt thuis een heerlijke maaltijd op je te wachten, die je zelf hebt gemaakt of als er voor je is gekookt, dan vind ik dat een heel goede reden om niet voor taart te kiezen.

Ik doe niet meer zo vaak aan maaltijdpreppen, omdat ik van te voren niet weet waar ik trek in ga krijgen. Maar soms ligt er wel een lekkere maaltijd op mij te wachten voor als ik thuis kom. Een heerlijke, voedende maaltijd. Dan vind ik het eerlijk gezegd wel zonde om mijn honger te stillen met een taartje als ik ook iets kan eten waar ik gegarandeerd geen opgeblazen buik van krijg. Dan kan ik echt nog wel even wachten. Maar als ik thuis nog moet koken? Dan kan ik beter wel eerst taart eten, anders word ik chagrijning.

 

Nou, dat was ‘m! Lekker kort. Ik adviseer: taart! Ook al wilde ik eigenlijk geen partij kiezen.

 

 

Dag! 🙋🏽‍