Een van de meest gestelde vragen als ik ’s ochtends training geef, is: Leonie, wat moet ik nou eigenlijk eten voor de training?

Het antwoord op deze vraag is kort, maar krachtig: wat voor jou het beste voelt!

 

Dit geldt natuurlijk niet voor topsporters die naar hun coach hebben te luisteren. Maar voor alle recreatieve sporters (die ook toppers zijn) is het heel simpel: luister naar je lijf. Er is geen standaard ontbijt dat voor iedereen werkt. Je lichaam geeft precies aan waar je het lekkerst op gaat.

De drukste uren zijn bij mij dagelijks tussen 6:30 en 11:00 in de ochtend. Ik ben altijd nieuwsgierig waar mijn klanten het best op gaan. Ik vraag ze daarom regelmatig wat ze hebben ontbeten. De antwoorden heb ik hieronder verzameld.

 

Fasted training of ontbijten?

Sommige mensen vinden het lekker om te trainen op een nuchtere maag. Voor mij werkt dit ook heel goed. Ik heb dan veel meer energie. Zeker als ik de avond van te voren goed heb gegeten. Mijn verteringssysteem is dan tot rust gekomen in de nacht en alle energievoorraden zijn ready om gebruikt te worden!

Veel energie

Ik denk dat het aantal klanten dat liever op een nuchtere maag traint en het aantal klanten dat liever wel iets eet voor een training 50/50 is. De mensen die liever pas eten na de training, geven aan dat ze heel veel energie hebben tijdens de training, omdat ze zich heel licht voelen. Wanneer je nog niet hebt gegeten vóór de training, gaat er geen energie verloren aan het verteringssysteem. Daardoor kan er meer energie worden geleverd door de spieren.

 

Slap gevoel

De andere helft van de mensen die ik ’s ochtends vroeg train, wil toch wel graag wat eten voor de training. Zij voelen zich zonder ontbijt slap en hebben het gevoel dat ze omvallen. Als ze niet genoeg hebben gegeten, benoemen ze dat vaak als reden waarom ze zich slap of duizelig voelen. De één voelt zich misselijk en zwaar door het eten voor de training, de ander heeft het blijkbaar echt nodig. Ik vind het opvallen dat ik het woord blijkbaar gebruik in de vorige zin. Voor mij is ontbijt echt niet nodig en dat is theoretisch onderbouwd. Toch vind ik het als coach belangrijk om te realiseren dat wat voor mij werkt, niet voor iedereen werkt. Iedereen kan prima aanvoelen wat goed voor hem/haar werkt en dat mag ondersteund worden in plaats van veranderd worden.

Trouwens, vroeger was mijn eerste reactie als mensen zich tijdens een vroege ochtend sessie zich slap voelden (naar eigen zeggen door gebrek aan ontbijt):

 

Heb je een goede avondmaaltijd op? Dan heb je geen ontbijt nodig, want je kun je koolhydraten van de maaltijd van gisteravond gebruiken. 

 

Maar wie ben ik om een ander te vertellen wat goed voelt of hoeveel hij zou moeten eten? Dit is een van de redenen dat ik niet meer aan maaltijd planning doe met mijn klanten. Je kunt niet van te voren weten hoeveel energie je per dag nodig gaat hebben (afhankelijk van fysieke inspanning en andere factoren zoals stress). Je kunt ook niet van te voren weten waar je per dag trek in zult hebben. Maaltijd planning gaat per definitie tegen de natuur in.

 

Laat je niet gek maken

Mijn advies is om je niet gek te laten maken door wat je leest. Zo heb ik eerst gelezen (en mijn eigen coach heeft er ook op gehamerd trouwens) dat het echt beter is om wat te eten voor de training. Dit om verlies van spiermassa te voorkomen. Het liefst snelle koolhydraten voor meer energie, of misschien wat proteïnen als je op dieet bent. Dus werk je elke ochtend met tegenzin je ontbijt naar binnen. Is dit wel waar je ’s ochtends trek in hebt? Dan kom je een artikel tegen die bewijst dat het trainen op nuchtere maag juist veel hormonale voordelen met zich meebrengt en dat zal juist resulteren in een groei van spiermassa. Dit moet wel kloppen, want het voelt zoveel beter! Maar lees je dit artikel, probeer je het uit en ben je niet vooruit te branden tijdens het trainen? Hoe kan het je dan vooruit helpen in je training?! Listen to your gut. 

 

Hoe lang van te voren moet je eten?

Dit is een andere veelgestelde vraag, wanneer mensen zich misselijk voelen tijdens een training. De een moet echt twee-drie uur van te voren eten, wat zou kunnen kloppen, omdat je eten dan grotendeels is verteerd en de suikers zijn opgenomen. De ander heeft echter na twee-drie uur al weer honger. Dus hiervoor geldt ook: wat voelt goed? Bij welke aanpak voel je dat je de meeste energie hebt?

 

Probeer het uit

Laat hoe lang je van te voren eet, hoeveel je eet en wat je eet afhankelijk zijn van wat het beste voelt. Dat kun je alleen ondervinden door het uit te proberen. Hoewel dit advies niet wetenschappelijk onderbouwd is, vind ik het wel heel belangrijk in de opbouw en verbetering van jouw relatie met eten. Waarom zou je advies opvolgen dat niet goed voelt? Waarom zou je de signalen van je lichaam moeten negeren?