Voordat je verder leest, wil ik dat je weet dat ik dit artikel 
niet heb geschreven om je te ontmoedigen je gezonde levensstijl 
vol te houden. Het is bewezen dat lichaamsbeweging en voldoende 
micronutriënten gezondheidsrisico's verkleinen. Ik geloof er
ook in dat iedereen, maar dan ook echt iedereen, een gezondere, 
fittere en sterkere variant van zichzelf kan worden. Iedereen 
bereikt dit op zijn eigen manier.

 

 

In mijn werk als personal trainer ben ik de afgelopen jaren één probleem bij bijna al mijn klanten tegengekomen, inclusief bij mezelf. Het nieuwe (lagere) gewicht vasthouden. Op een enkele uitzondering na, kwamen ál mijn klanten weer aan tot hun zelfde gewicht binnen een paar maanden tot een jaar. Helaas met vaak wat bonus gewicht.

In plaats van na te denken waarom het gewicht er weer aan kwam (en daarmee bedoel ik niet de reden van hun gewichtstoename zoals vakantie of een stressvolle periode), deed ik wat me geleerd was te doen: opnieuw doelen stellen en beginnen met afvallen.

 

Verschillende lichaamstypes

Er zijn ontzettend veel verschillende mensen. Toch hebben we overeenkomende kenmerken, maar in verschillende combinaties en dat maakt ons uniek. In mijn vorige blog, de drastische resultaten van mijn dieet (deel 1), deelde ik mijn gedachte over mensenrassen. Natuurlijk hebben we verschillende etnische rassen en de daarbij behorende kenmerken. Maar bepaalde uiterlijke kenmerken komen in al deze verschillende etnische rassen terug. Denk aan haartype, lengte, bouw. Deze gedachte werd getriggerd door het zien van een hond. Een rottweiler en hij zag er lekker vol uit. Wel gespierd. Ik dacht aan mijn eigen hond, een bruine labrador, die ook lekker vol is, maar niet gespierd. Wat voor soort honden zijn er nog meer? Hele kleine honden (hey, that’s me, ik ben ook heel klein), hele gespierde, droge honden en er zijn natuurlijk honden die heel lang en dun zijn.

Zo ken ik kleine, volle Nederlanders en lange, dunne Nederlanders of een andere combinatie van deze kenmerken. Ze zijn allemaal Nederlanders, maar ze vallen niet onder dezelfde categorie qua bodytype. Natuurlijk is het heel oneerlijk dat als je van nature niet lang, slank en atletische gebouwd bent, je dan gelijk buiten de “acceptabele norm” valt. Want sorry, zo is het. Het is sowieso oneerlijk om mensen te beoordelen of te discrimineren op hun uiterlijk of afkomst, maar het gebeurt gewoon.

 

Verschillende kenmerken

Al zou je bovenstaande 3 mannen jarenlang dezelfde training laten doen, dan gaan ze er nog steeds niet hetzelfde uitzien. Dit heb ik gezien bij de wedstrijdgroep in mijn CrossFit tijd. Deze groep bestond toen uit een man of tien. Alle drie deze lichaamstypes kwamen voor in deze groep en de “ectomorphen” waren gefrustreerd dat zij zo dun bleven en wilden graag gespierder worden (aankomen). De endomorphen (zaten het meest van in de groep), waren gefrustreerd, over hun vetpercentage. Ze waren continue aan het “droogtrainen” (afvallen). Alleen de mesomorph had niets te klagen en focuste zich alleen op zijn resultaten. Hij heeft sociaal gezien nergens last van en hoeft qua uiterlijk niet te veranderen. Van de tien mannen, zat er één mesomorph in de groep. Na vijf jaar zagen ze er misschien wat gespierder uit, maar voor de rest zagen ze er allemaal nog precies hetzelfde uit. Ondanks alle focus op eten, dag in, dag uit.

De ectomorphen waren ontzettend snel en hadden een super goed uithoudingsvermogen. De endomorphen waren allemaal met elkaar aan het strijden om de sterkste te worden en de mesomorph, daar kan ik niets over zeggen. Aangezien hij de enige mesoporph in de groep was, kan ik geen kenmerk geven die bij alle mesomorphen voorkwamen.

 

Hoe maakbaar is ons lijf?

Ik hoop dat je nu beseft dat er verschillende lichaamstypes zijn en het type lichaam dat het meest wordt weergegeven in de media, niet het meest voorkomende type lichaam is. Daarom is dat specifieke, aantrekkelijk gemaakte lichaamstype, een onnatuurlijke vorm voor heel veel mensen. Omdat dat ene lichaamstype is geaccepteerd en andere types (nog) niet, wekt dit veel frustratie en onzekerheid op en proberen wij door middel van afvallen een ander soort lichaamstype te krijgen. Dankzij de invloed van social media, wordt ons wijs gemaakt dat ons lichaam maakbaar is. Helaas is dit niet mogelijk, maar dat mogen wij niet weten, want er worden (heul veul $$$) miljoenen aan onze onzekerheid en ons geloof in de dieet-industrie verdiend. Denk aan afslank-producten, coaching, trainingsschema’s, fitnessmateriaal en chirurgie.

 

 

Wanneer we meer eten dan we verbranden, heeft het lichaam voorkeursplekken om vet op te slaan. Deze voorkeursplekken verschillen ook bij iedereen. Dit is niet te beïnvloeden door bijvoorbeeld je buik extra te trainen. Sommige experts claimen dat het met de hormoonhuishouding te maken heeft, maar of dit waar is? Ik heb geen idee. Het enige wat ik zie is dat mensen hun leven lang vanaf de puberteit gewoon dezelfde vorm vasthouden. De meesten mensen worden door de jaren heen wel wat zwaarder ten gevolge van inactiviteit en het gemak waarmee eten te verkrijgen is.

 

Homeostase

Je lichaam zal zichzelf altijd weer willen “herstellen” naar zijn oorspronkelijke staat. Zijn natuurlijke staat dus. Dat betekent dat als je bent afgevallen en dit niet bij je lichaamstype past, je lichaam zichzelf weer wil herstellen tot zijn oorspronkelijke gewicht. Er zijn ook mensen die, geloof het of niet, moeite hebben met aankomen.

Zo vroeg ik gister aan iemand hoe het komt dat hij zo slank is (naar standaarden is deze man veel te mager). Ik vroeg hem of hij het moeilijk vindt om genoeg te eten of dat hij erg actief is in het dagelijks leven. Hij vertelde dat hij heel erg zijn best doet om aan te komen. En wat hij daarna zei, komt iedereen die “op dieet” is bekend voor: Ik doe heel hard mijn best om aan te komen. Ik drink nu ook shake’s. Verder let ik echt heel erg op wat ik eet en probeer alleen onbewerkte producten te eten. Als ik dan eindelijk 5 kilo ben aangekomen, dan vliegt het er zo weer af! 

Herkenbaar? Alleen dan de andere kant op? Als ik eindelijk 5 kilo ben aangekomen, dan zit het er zo weer aan! Ondanks dat je let op wat je eet en je shake’s drinkt.

 

Diëten is zwaar

Met het idee in ons achterhoofd dat we een bepaald lichaamstype hebben en niet van lichaamstype kunnen veranderen, is er niet veel wat we kunnen doen. Je kunt hard gaan trainen, het liefst met gymbuddy, want dan blijven we gemotiveerd. Echter wordt jouw gymbuddy dan al gauw gespierd en jij blijft nog steeds skinny, zucht. Of je kunt een dieet volgen om een lager vetpercentage te krijgen. En bij elke kilo die eraf gaat, komt jouw lijf meer in opstand. Afvallen = jezelf vrijwillig uithongeren en dat was in de oertijd niet praktisch, dus probeert ons lichaam daar nog altijd tegen te beschermen. Je gaat meer kenmerken van uithongering vertonen. Denk aan (over)vermoeidheid, slapeloosheid, stemmingswisselingen, oncontroleerbare eetbuien, Hoe sterk je ook bent, je gedachten lijken steeds sterker te worden tot je het diëten niet meer volhoudt.

 

Uitzondering

Waarom lukt het sommige mensen dan toch om af te vallen? Een voorbeeld hiervan is mijn zus. Zij is een jaar op reis geweest en in deze tijd flink aangekomen. Haar nieuwe gewicht hoort echter niet bij haar lichaamstype. Dit aangekomen gewicht is er nu, een jaar later, allemaal weer van af. Hoewel ze hier hard haar best voor heeft moeten doen, is het wel een natuurlijk proces geweest. Ze ging eenmaal terug in Nederland veel sporten en begon met diëten. Het sporten en diëten, heeft zijn vruchten afgeworpen, omdat haar lichaam haar ondersteunde. Haar lichaam wilde weer terug naar zijn oorspronkelijke staat.

 

Fitnessdoelen herformuleren

! Maar ik ben te zwaar en mijn lichaam verkeert in gevaar door mijn gewicht! Als dit het geval is, luister je naar jouw arts/therapeut. !

Als je overgewicht hebt, maar je niet in levensgevaar verkeert, kun je dit accepteren als een kenmerk dat bij jouw lijf hoort. Je bent nog steeds mooi en even waardevol als ieder ander. Als je overgewicht niet herkent als een kenmerk van jezelf (zoals mijn zus) en je leidt een inactief en gestrest leven, dan kun je met een paar aanpassingen in je levensstijl misschien wel slanker worden. Maar dat hoort een natuurlijk proces te zijn. Ga dus heel goed na of het echt klopt dat je slanker hoort te zijn. Hoe was je als kind? Hoe zien je ouders eruit? Ben je in een korte periode veel aangekomen?

Afslanken als hoofddoel, werkt voor bijna niemand motiverend genoeg om door te blijven zetten. Het wekt zelfs demotivatie op als je op de weegschaal staat en je het getal ziet stagneren of met een paar onsjes ziet stijgen. Vraag jezelf af waarom je fitter wil worden. Wil je met je kinderen kunnen voetballen? Of wil je misschien (weer) 5 kilometer kunnen rennen? Wil je overdag meer energie hebben of zelf dingen kunnen tillen? Misschien wil je met een gezonde levensstijl een goed voorbeeld zijn voor je kinderen. Deze motieven geven een stuk meer motivatie, omdat als je even geen zin hebt, je een groter doel voor ogen kunt houden. Schroom niet om contact met mij op te nemen om een mooi doel voor jou te bedenken.

Als je een diepe motivatie hebt gevonden en je meer gaat bewegen en vaker bewust nadenkt over de keuzes in voeding, kan jouw lijf op een natuurlijke manier zijn originele postuur terugvinden. Dit kan slanker, voller of hetzelfde zijn, allemaal binnen jouw eigen, natuurlijke vorm.

En besef je één ding: iets doen, is altijd beter dan niets doen.

 

De weg naar Rome

Iedereen is uniek. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Stel hele kleine, haalbare doelen. Beweeg je nooit? Begin met 2-3 keer per week 20 minuten wandelen. Sport je al veel? Durf te stoppen met diëten. Begin met luisteren naar je lijf.

Haast je niet en geniet van de rit. Uiteindelijk zul je iets moeten vinden wat je zó leuk vind, dat je het je leven lang wil blijven doen. De ene periode misschien fanatieker dan de ander, want zo is het leven. Maar je resultaten blijven dan in elk geval behouden!

 

Wil je graag begeleiding in het vinden van motivatie en het vinden van de juiste route? Neem contact met me op.