Ik ben Leonie Ong en sinds 2015 werkzaam als gecertificeerd personal trainer. In 2015 deed ik zelf aan CrossFit en waren mijn lessen veel gericht op high intensity training. In die tijd vond ik het vooral belangrijk dat mijn klanten de lessen leuk vonden en ze een goede techniek hadden. Zelf was ik continue geblesseerd en boekte ik zelf niet veel progressie meer. Om het gevoel te hebben dat ik toch nog grip had op tenminste één apsect van mijn fitness en gezondheid, richtte ik al mijn energie en frustraties op mijn voeding. Dit was het enige waar ik controle over kon had. Voeding voelde als een gevangenschap, maar het voelde veilig en vertrouwd, dus liet ik het niet los.

In 2017 begon ik een nieuwe opleiding die zich vooral richtte op krachttraining. Al gauw ben ik gestopt met CrossFit en waren mijn blessures met de noorderzon vertrokken. Ik leerde de meerwaarde van krachttraining en die kreeg naast de high intensity oefeningen een veel belangrijkere rol tijdens mijn lessen.

Eind 2017 sloeg ik een nieuwe zijweg in, namelijk de wereld van bodybuilding. Samen met andere coaches ben ik veel gaan trainen en heb ik geleerd spieren te gebruiken die ik nog nooit eerder had gevoeld. Een heel belangrijk aspect van bodybuilding is “mind-muscle connection”. Het verbinding maken met je spieren en eigenlijk zelfs je geest verplaatsen naar de spieren die je wilt gebruiken. Dit was iets wat ik al die jaren had gemist. Naast het begrijpen en weten hoe alle spieren functioneren, voelde ik het nu ook. Er ging een wereld voor mij open en dus ook voor die van mijn klanten!

Mijn grootste drijfveer is het enthousiasme en vooruitgang van mijn klanten. Ik haal hier bijna al mijn energie uit. Dat ik mensen kan helpen de meest gezonde en relaxte versie van zichzelf te vinden, voelt als een cadeau. Ik geloof erin dat wat je aandacht geeft, groeit. Daarom zijn mijn trainingsmethodes gericht op waar je goed in bent. Daarbij vind ik een positieve benadering belangrijk bij het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Personal training

Lekker buiten sporten zorgt voor een fitter lijf, dat weet je natuurlijk zelf ook wel. Alleen zit er tussen weten en doen vaak een drempel. Als personal trainer help ik je graag over die drempel heen. Nu klinkt een personal trainer al snel als iets voor de happy few. Niets is minder waar. Met mij op het strand, in het bos of bij jou thuis sporten is betaalbaar, flexibel en laagdrempelig. Samen maken we een plan, waar we samen voor gaan. Ieder doel is haalbaar. Doe jezelf en je lijf een plezier en volg nu een proefles (en ja, die is helemaal gratis).


Eetproblemen

Zo lang als ik me kan herinneren ben ik in gevecht met eten. In 2015 werd mijn obsessie voor (gezond) eten zo groot, dat ik er sociale problemen aan ondervond. Het is me toen gelukt om de touwtjes deels te laten vieren. De strijd met voeding bleef, maar ik kon sociaal gezien weer functioneren.

Omdat bodybuilding vooral is gericht op uiterlijk, werd ik nog veel onzekerder. Ik ging steeds iets strenger diëten en het resultaat was nooit goed genoeg. Ik was meer moe dan ik energie had. Het trainen ging goed en dat gebruikte ik onder andere als compensatie voor het overeten. Door de weeks compenseerde ik het overeten ook door extreem weinig te eten. Er ontstond een patroon van extreem overeten en compenseren (straffen). Mijn hele leven werd beheerst door voeding en in plaats van af te vallen, kwam ik op lange termijn alleen maar aan. Per dag ging de meeste tijd en energie op aan het plannen, maken en denken aan eten.

Ik begon te twijfelen of er iets mis was met mij. Ik begon met uitzoeken waar dit extreme gedrag vandaan kwam en zo fanatiek als ik altijd ben probeerde ik mezelf te “genezen”. Ik heb een periode gehad waarin ik alles los heb gelaten. Van de buitenwereld heb ik vooral over deze periode teruggekregen dat ik “mezelf heb laten gaan”. In werkelijkheid heb ik mijn lijf de kans gegeven om te leren herkennen wanneer ik genoeg had gegeten en wanneer het weer tijd was om te eten. Deze signalen zouden natuurlijk aanwezig moeten zijn, maar omdat ik jarenlang geforceerd heb gegeten en de signalen heb genegeerd heeft het mij wat tijd gekost om deze signalen weer op een normale manier op te pikken. En ja, het heeft me in die tijd ook wat kilootjes opgeleverd. Eerlijk? Daar was ik niet blij mee. Een groot deel van die extra kilootjes is er ook weer af, maar ik ben niet meer licht als toen. Het onderhouden van dat gewicht was namelijk alleen mogelijk in combinatie met heel veel stress over mijn voeding en training. 

Momenteel voel ik me rustig in de buurt van eten. Ik heb meer tijd en energie over voor andere dingen nu ik de controle over mijn dieet heb losgelaten. Sociale gelegenheden maken mij niet meer angstig en ik kan er meer van genieten. De gesprekken en andere indrukken zijn voor mij veel belangrijker geworden dan de vraag of er eten is. Ik eet zorgeloos!